Prvi dan vožnje 29.5.2015. (Zelenci-Bled-Bohinj)
Kako je prošlogodišnja Sava Tour otkazana zbog katastrofalnih poplava koje su zadesile Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, gdje je sva energija i pažnja bila usmjerena na pomoć poplavama pogođenim područjima, Međunarodna komisija za sliv rijeke Save u dogovoru sa učesnicima je odlučila da se Sava Tour 2014 otkaže, a da se planirana sredstva za realizaciju tog događaja usmjere opštinama u savskom slivu.
Na samom početku organizovanja Sava Tour 2015, klimatski preduslovi su obećavali da bi ova godina mogla dosta toga da obeća, ali i ispuni. Dogovaranje do samog početka sastajanja učesnika je tekla bez ikakvih problema. Sve logističke prepreke je relizovao dobro uigran i iskusan tim. Učesnici iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije su se pripremali za ovaj poduhvati koji je pred njih stavio 962 km koje trebaju da pređu biciklima. Ovogodišnji Sava Tour tim čine: Goran Šukalo, tehnička podrška i logističar (Savska Komisija), Maja Zupan (Slovenija), Vedran Tolno i Maksim Miletić (Hrvatska), Nemanja Keser i Tihomir Dakić (Bosna i Hercegovina) i Duška Bajić (Srbija), te Robert Rigo, web administrator.
Dan ranije smo se svi našli u Zagrebu, gdje smo spakovali svoje stvari i veoma brzo se našli na putu za Kranjsku Goru koja je i ove godine polazna tačka. Vrijeme takvo kako biciklista samo može da zamisli, sunčano sa malo paperjastih oblaka sa temperaturom oko 20 stepeni. Stižemo u Kranjsku Goru na poznatu nam adresu, Borovška cesta 27, u jedan od boljih bike&bed&breakfast apartmanskih kuća u kojima imate sve što jednom biciklisti/biciklistkinji treba. Naši ljubazni domaćini Jure i Martina Culiberg su se potrudili da start ovogodišnjeg Sava Toura počne što bolje. To poslijepodne smo otišli u kratki obilazak jezera Fusile na samoj granici Italije sa Slovenijom, a potom smo obišli i skakaonicu na Planici koja se nalazi u blizini. Isto veče smo bili ugošćeni od strane direktora Turističke organizacije Kranjske Gore i uz večeru saznali koja su to nastojanja ove opštine kada je u pitanju razvoj ljetnog turizma.
Narednog jutra ustajemo odmorni i spremni za poduhvat. Bicikli spremni i hitamo ka Zelencima, izvoru Save Dolinke. Uživamo u krajoliku koji prije dvije godine nismo vidjeli jer nam to vremenske (ne)prilike nisu dozvolile. Ubrzo stižemo na mjesto sastanka sa našim srdačnim ciklo-domaćinima iz kluba Rekreatur i njihovim predstavnikom Andrejem Zalokarom. Na samom izvoru dajemo izjave i bivamo počašćeni sa kuhanim štruklima sa medom. Nakon toga tradicionalno sipamo izvorsku vodu u tri flaše koje nosimo sa sobom sve do ušća Save u Dunav.
Krećemo konačno na današnju rutu koja prolazi kroz Jesenice-Bled-Bohinj u dužini od 100 kilometara. Prvih 28 kilometara se vozimo asfaltnom biciklističkom stazom koja je izgrađena na mjestu nekadašnji trase uskotračne pruge. Jedan od jako dobrih primjera kako se nekadašnja infrastruktura može iskoristiti za razvoj lokalne zajednice i cikloturizma ujedno. Ubrzo stižemo u Jesenice i uz pratnju rekreaturaca dolazimo ispred muzeja “Kasarna na Stari Savi”, gdje su nas dočekali načelnik Opštine Jesenice Tom Menciger i predstavnica Turističke zajednice Jesenice Nena Konjanin. Imali smo priliku posjetiti sa Špelom Smolaj-Milat, stalnu postavku muzeja, gdje smo dobili prigodne poklone.
Nakon Jesenica dočekuje nas jak uspon ka Bledu, a nakon malo napora spuštamo se ka predivnom Bledskom jezeru. Pravimo kratak predah koji popunjavamo poznatim bledskim kremšnitama i uživamo u planinskim pejsažima. Nastavljamo nevoljko dalje putem Bohinja, dijelom po magistrali a dijelom po još jednoj biciklističkoj stazi. Nakon kraćeg vremena stižemo na odredište prvog dana, Bohinjsko jezero. Nakon kraće stanke prijatelji slovenci nas vode na izvor Save Bohinjke i predivnog vodopada Savica. Prije posljednjeg pješačkog uspona od 560 stepenica, bili smo srdačno dočekani od strane Jure Sodja iz TZ Bohinj, i okrijepili se uz “sasku” (namaz od topljene slanine sa začinima), te probali autohtoni bohinjski mladi kravlji sir, mohant.
Nakon što smo se fotografisali podno slapa Savica, zahvatamo vodu u još jednu bocu i krećemo put večerašnjeg prenoćišta. Prije spavanja, ukusna večera u lokalnom restoranu domaće kuhinje Danica i završavamo ovaj predivan dan sa lokalnom slasticom “Grmada”.
Ako se po jutru dan poznaje, onda nas očekuje predivan put i srdačni ljudi.
Pogledaj fotogaleriju prvog dana